• “Terve päevad noored ainult istuvad kodus ja mitte midagi ei soovi teha. Prioriteediks on ainult nutitelefonid ja arvutid, kus nad suhtlevad sõpradega, vaatavad erinevaid videosid ja mängivad mängu. Normaalselt nad ei taha ja ei soovi õppida ja sellepärast nad ei tea midagi. Nad ei aktsepteeri teiste inimeste arvamusi ja ei kuula üldse, kui keegi nendele soovib aidata. Neile ei meeldi sama stiilid, asjad nagu vanemate generatsioonile.”- väitab ühiskond.

  Need sõnad igal päeval kuulavad meie noored, kuid tegelikult mitte kõik neist seda pälvivad. Kuid muidugi, kõik me oleme erinevaid ja meil on erinevaid arvamusi.

  Tänapäevaks ongi olemas need noored, kes areneb ja soovib areneda. Nad märkavad kõik, mis toimub ümbritsevas keskkonnas ja aktiivselt osalevad päevasündmustest. Teavad midagi ja võivad teada isegi rohkem, kui palju meist.

  Sellepärast just selles artiklis sooviks tuua näidet toreda noortest Youth Club Active organisatsioonist, et proovida murda ühiskonna stereotüüpe. Noorteklubi missiooniks on noorte toetamine kodanikuaktiivsuse kujunemisel. Üks nende tegevustest on vabatahtlik töö, mis annab võimalust olla aktiivsena ja anda oma panus ühiskonna arengusse. Nad on koostöös partneriga ülalnimetatud suunas kohalikul ja rahvusvahelisel tasemel ja ühest neist on MTÜ Vladimir Metelitsa nimeline heategevusfond, mis tegeleb blokaad inimestega ja sõjaveteranidega. Nad on alates 90 aastat vana. Praegu Eestis ei ole nii palju inimesi, kes on elanud sellel väga raske ajal ja mitte iga inimene võib rahulikult rääkida sellest. Kuna nad elavad me peame neid tunnustama, väärtustama ja olla uhke nende üle. Nad on haiged ja mõned ei saa käia ja hästi ei kuula. Seetõttu palju neist isegi ei saa tolmu koristada või aknat pesta.

  Kahjuks, pensionid on väikesed ja meie riik ka toetab neid. Mõned nende sugulased on juba surnud või ei ela nendega koos ja seepärast meil on vaja pöörata natuke rohkem tähelepanu,et nendega lihtsalt rääkida. See ei ole nii raske ja väga suur asi, aga see näeb, et meie jaoks see on oluline ja me oleme koos.

  Sellepärast meie tähelepanelikud noored Youth Club Active-st koostöös MTÜ Vladimir Metelitsa nimeline heategevusfondiga avastasid aktsiooni ja koguda toiduained veteraanidele ja blokaad inimestele. Tooted on erinevad nagu makaronid, tatar, mais, riis, tee, kohv, erinevaid küpsised, mesi jne. Need toodet, mis ei ei lähe halvaks. Selles osalesid kõik, kes soovis ja kutsuti osaleda ka oma sugulasi, sõpru. Juba kaks aastat väga hästi aitas MTÜ Südamete soojus, kes ostis tooteid 600 euro eest. Samal ajal vabatahtlikud tegid ka jõulukaardid ja pärast kõik toodet olid jagatud kotidesse. Kui see oli valmis siis oli kõige huvitavam asi-kingitused toimetati koju, kus elavad veteranid. See on hingeline protsess ja vabatahtlikud teevad seda hea meelega. Põhimõtteliselt veteranid need on väga avatud ja nendel on hea meel, kui tulevad noored. “Milleks on vaja selline raukas, kui midagi ei saa teha. Kõik valutab, aga surema ei taha.”- räägib veteran, kellel on probleemid mäluga ja tema abikaasa käib keppiga.

  Et luua hea suhted noorte ja eakate vahel mitu korda klubi Active-s oli organiseeritud mitteformaal kohtumised-teejoomine läbi suhtlemine. Veteranid rääkisid oma elust nagu kuidas ja kellega nad elasid, millised suhted olid peres, koolis, millega nendele meeldis tegeleda. Rääkisid täpsemalt sõjast nagu kus ja milla see oli, kuidas hakkas.Kuna nad rääkivad sa ise hakkad mõtlema ja proovid kujutada ette. Raske usaldama, et inimene on elanud seda läbi ning praegu seisab sinu kõrval ja räägib sellest. Noortele väga meeldivad need üritused ja kogu aeg nad ootavad seda. Loomulikult on neil ka koolis ajalugu, kuid on parem teada midagi uut „tõelisest eeskujust”, kes seal on olnud. Lähtudes, et eakad inimesed on targad inimesed ja on valmis, et rääkida huvitavad lugusid.

  Õnneks, see ei ole kõik mis tehakse ja on tehtud, sest nende praegune koostöö on veel paremaks poole muutunud ja kõige aktiivsemal vabatahtikul oli võimalus tasuta sõita Venemaale. Nendele meeldis veeta aega blokaadi ellujäänute ja sõja veteranidega eriti seetõttu, sest nad olid kaasaskäiva inimesena.See oli tähtis ja õpetav visiit Moskvasse teise maailmasõja veteranidega Eestist. Sõit oli eelmisel aastal 14.04 - 20.04.2018 ja enamik gruppi kuulunud noori ei ole kunagi olnud Moskvas, aga pärast nende silmaring oli laienenud. Need 6-päeva jooksul vabatahtlikud olid veteranide toetusena ja aitas orienteeruda linnas, minna vastuvõttudele ja ekskursioonidele. Kõik olid külastanud kahte vastuvõttu, kus arutati, millised probleemid on Eestis ja kuidas vabatahtlikud veterani elu kaunistavad. Kõik koos nad on külastanud paljusid katedraale, muuseume ja ekskursioone, kus nad võiksid Moskva kohta rohkem teada saada.

  Tegelikult ei oleks see reis võimalik ilma Moskva linnapea Sergei Sobyaniniga, kellele Eesti sõja veteranide ühiskond kirjutas Metelitsa. See oli unustamatu kogemus, millega vabatahtlikud mitte ainult saanud aidata veteranidel ja näha ka suurt Moskva linna. See reis oli auhind nende heade tegude eest, mida tegisid veteranide jaoks. Hea bumerang on nendele tagasi tulnud! Vabatahtlik töö on rohkem ja rohkem populaarne ja tore näha, et on olemas need, kes seda liikumist toetab. Artikli näide lähtudes, võiks näha ja öelda, et tänapäeva noored ei ole need, kes ainult istuvad kodus nutitelefoniga ja midagi ei tee. Tagurpidi, nad on avatud ja elus huvitatud, eriti teha koostööd veteranidega ja see on mida on vaja õppida koolides. Kui noort õigesti suunata ja toetada, siis Eestimaa võiks olla uhke nende üle!

  Autor: Kristina Romanova

LEAVE A REPLY